aktuality
program
účastníci
registrace
studenti
historie
video
foto
Síň slávy
pořadatelé
partneři
kontakt
mapy

Novotný Glass | web

Sklářské centrum na hlavní novoborské třídě známé dříve i jako Ajeto Nový Bor vybudoval zakladatel a bývalý spolumajitel lindavské sklárny Ajeto Petr Novotný. Začalo to budovou Galerie Ajeto, do jejíchž sklepů umístil 2 sklářské pícky na výrobu replik historického skla. Když výrobní kapacita přestávala stačit, naskytla se příležitost koupit sousedící budovu opuštěné mateřské školky, kterou postupně podle návrhů architekta Bořka Šípka přestavěl na sklárnu s restaurací a muzeem, které bylo v roce 2015 rozšířeno o další patro a unikátní střechu podle návrhu architekta Leoše Bogara. Současně ozdobila čelo budovy plastika novoborského výtvarníka Ivo Rozsypala.

Srdcem areálu je Novotny Glass Studio se čtyřpánvovou pecí, které se specializuje na ruční zakázkovou výrobu. Pod studiem se nachází brusírna a dílny, kde vzniká sklářské nářadí značky Novotny. Jedinečným prvkem studia je propojení s vyhlášenou restaurací, kdy hosté mohou sledovat dění na huti přes skleněnou stěnu.

Dění ve studiu lze sledovat i z ochozu Novotny Glass Musea. Jeho stálou expozici tvoří soukromá sbírka Petra Novotného. Najdete zde díla předních českých sklářských výtvarníků jako jsou či byli např. René a Miluše Roubíčkovi, Bořek Šípek, Jiří Šuhájek, Leoš Smejkal či z mladší generace Martin Janecký. Z řady zahraničních umělců zmiňme alespoň Dalea Chihulyho, Jamese Mongraina nebo Michaela Behrense. Vedle slavných jmen nabízí muzeum i slavné trofeje a ceny - zmiňme alespoň cyklistický závod Tour de France, Pražský maraton či ceny Thálie udělované Hereckou asociací předním českým umělcům v oblasti divadla, opery a baletu.

U příležitosti IGS 2015 otevřelo muzeum nové patro, které obsahuje průřezovou výstavu děl z novoborských sklářských sympozií od roku 1982 – IGS History. Tu ze svých sbírek laskavě zapůjčila Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František.



Novotny Glass
T. G. Masaryka 805
473 01 Nový Bor

Ondřej Novotný

+420 775 020 569
novotnyglass@gmail.com